29 aprilie 2010

Saracia si "opriti va rog aici"


Se afirma faptul ca cultura este o dimensiune necesara a calitatii vietii. Insa nu ne oprim la faptul ca cultura este totalitatea valorilor materiale si spirituale, cultura defapt depaseste cu mult acest cadru limitat. Daca nu cultura este aceea ce anima modelul omului de a fi intr-un chip sau altul si ceea ce-i determina modelul sau de existenta in genere. Daca nu orce fapt, actiune, comportamen, fenomen, etc. uman se reduce la cultura.
De ce la cultura? Este cultura cumva cauza prima in determinarea comportamentului uman?
Evident!
De ce?
Cultura este prima diferenta specifica generala, ce determina fiinta umana, un alt ceva decit un animal. Daca toate se reduc la cultura, atunci intreaga existenta umana, este un produs cultural?
Sigur!
Deci particularitatea modului de a fi al existentei umane cit si caracterului acestuia, depinde de cultura?
Da!
Atunci rezulta ca nivelul calitatii al vietii este dependent de cultura. Insasi mai este de mentionat si o latura speculativa in acest sens. Ne fixam logic, presupozitia faptului ca o cultura primitiva n-ar fi in stare sa genereze o calitate inalta al vietii! Insa sa intervievam aburigenii din Africa, cit sunt de satisfacuti de nivelul calitatii vietii lor?
Mai mult sau mai putin, dar sigur sunt satisfacuti de nivelul lor de trai!
Atunci cultura nu genereaza doar existenta materiala in genere. Dar ea este cea care fixeaza necesitatile si idealurile umane, precum si aspiratiile ascestora. Ea este etalonul, in care ne determinam daca suntem sau nu multumiti de calitatea vietii noastre. Ea ne raspunde, de am toate cele necesare, sau duc lipsa de ceva!
Mai este evident faptul si diferentierea culturilor, nivelul lor de cizelare, rafinament si inteligenta. De aceasta depinde potenta culturii sau actul lor potential in creatie si creativitate, in inventii si dezvoltare, in faurirea unei givilizatii in genere. Intr-o cultura primitiva nivelul potential cultural e la un nivel foarte scazut, insa in aceasta cultura sunt la fel de scazute, si necesitatile, si cerintele! Astfel ca aburighenul este multumit de coliba s-a pentru faptul, ca cultura s-a nu cere posedarea unei vile cu trei etaje, piscina si biliard, sau o pestere pentru un calugar, reprezinta o calitate destul de suficienta al vietii.
Insa se intimpla o tragedie, cind are loc o interferenta culturala, sau o ciocnire intre acestea. Atunci cind in cadrului unui popor cu o cultura traditionalista, cu act de potenta material si tehnologic scazut, patrunde cultura moderna al aspiratiilor inalte, atunci in cadrul culturii traditionaliste survine saracia si proasta calitate a nivelului vietii, pe motivul ca ea este inapta potential de a-si satisface inaltele aspiratii din cultura straina. De doreste totusi sa le satisfaca, atunci conditia este sa renunte stadiul actual al propriei culturi si sa o dezvolte la cerintele respective. O importate de cultura straina pe aceasta dimensiune, este inadmisibila, caci o data cu aceasta va surveni moartea poporului. Introducint intr-o tara africana, ideea unei civilatii industriale europene, ea isi va da seama ca este saraca. Astfel ca pe plan psihologic exista o cultura de tip industrial, iar pe plan fizic una de tip traditional. Cum o clutura traditionala isi poate satisface cerintele culturii industriale?
Imposibil!
Ce vor moldovenii?
Europa la ei acasa!
Ce cultura au?
Raspunsul ramine dupa un concert in PMAN!
Ce rezulta?
Perceptia saraciei!
Care este solutia?
Fugarirea culturii europene la ea acasa!
Si limitarea la cultura noastra traditionalista, atunci senzatia saraciei va disparea! Ceea ce presupune o reintoarcere la propria cultura si la renuntarea celei straine, insa aceasta este imposibil, caci nu prezinta un proces reversibil.
Moldovenii au vazut mult prea mult peste hotare, ceea ce a modificat structura propriei culturi, insa au ramas cu aceleasi naravuri.
De totusi moldovenii doresc o calitate inalta a vietii. Insa aceasta nu o vor obtine, pina nu vor invata a cobori si urca in maxi-taxi doar la statiile prevazute! Este atit de iritant aceasta indisciplina, indaratnicie si lipsa de cea mai mica responsabilitate de a merge 10m pina la statie.
De ce tocmai aceasta axare, pe imbarcarea si debarcarea cetatenilor in maxi-taxi? Este destul sa ne axam pe un element al comportamentului uman, pentru ai intelege intregul sau set cultural-valoric, caci orce comportament, rezida din nivelul culturii format in al sau creier. Este evident ca "opriti va rog aici" nu reiesi doar dintr-o ambitie prosteasca umana, dar din intregul sau nivel de cultura. Kant la o ora de curs catre elevii sai, a refuzat sa predea, parasint sala de curs, pe motivul ca unul din elevii sai, avea nasturele rupt. Ne mai vorbind " de opriti va rog aici". De aici porneste dezvoltarea si schimbarea, nu din guvernare si partide, nu din idiologii si doctrine. Nu din Ghimpu sau Voronin!
Va doresc calatorie placuta si sa coboriti la statiile prevazute!

3 comentarii:

  1. stefane!!!! daca imi mai definesti si cultura moldovenilor, cu mici "opriri pe aici, aici si acolo", atunci articolul tau va fi superb, dar nu generalizind asa prin comparatii de culturi, mai in detaliu te rog :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :D ))) Hiiii ..... Idee buna :)))) Data viitoare :D

    RăspundețiȘtergere