.
Sfirsit
Cred ca este suficient. Si asa am scris prea mult! Caci deja oricum risc sa plictisesc cititorii acestui scurt-voluminos roman al punctului. Este scurt prin structura ei gramaticala, este voluminos prin continutul ei. Valoarea acestui punct ca continut, depaseste valoarea toturor cartilor din lume, cu exceptia Bibliei, in cadrul caruia ignorarea unei singure virgule, poate naste o noua secta.
De ce tocmai zic faptul, ca valoarea acestui punct depaseste valoarea tuturor cartilor din lume? Pare prea absurd oricum aceasta. Da, sunt deacord. Punctul respectiv, nu poate afirma nimic si nici nu infirma ceva, in comparatie cu "Critica ratiunii pure lui Kant" sau cu "Amintirile din copilarie" de Ion Creanga. Dar in baza acestui punct se pot face comentare in zeci si sute de carti, cu o varietate enorma de intelegeri si interpretari, pe cind "Critica ratiunii pure lui Kant" comentariile acestui n-au putut depasi cadrul operei, comentariile fiind doar niste note in subsol. Deci din punct de vedere al raportului dintre intelegere, analiza si comentarii cu volumul scrierii, acest "punct" depaseste valoarea fiacaruia. Defapt aceasta se datoreaza simplului fapt ca acest "punct" pare a fi o notiunea mult prea generala, in care se poate de speculat pina la infinit. Cu siguranta sunt convins, ca deja ti-ai imaginat esenta si semnificatia acestui punct. Insa imaginatiile tale, nu vor coincide cu ale altuia. Defapt totusi, toate directiile de interpretare vor aduce cu siguranta la un punct comun si, acel punct comun va fi insasi continutul punctului din opera respectiva. Deci totusi va depasi valorea de continut a oricarui literaturi? Posibil...
Defapt nu aceasta este important... Am ilustrat defapt doar anumite posibilitati de manifestare acestui "punct". Semnificatia acestuia este defapt cu totul altul, decit pe cel pe care-l gindesti. Este defapt rezultatul culturii umane. Care se apropie de acest "punct" si va finisa cu el. Reprezinta devalorizarea continutului cultural uman. Respect si iubirea pentru prostie si absurd. Este evident ca rezultatul al culturii imaginilor si mass-media, propaganda divertismentelor si a showurilor prostesti, reduce substantial capacitatea artistica, imaginativa, creativa, inventiva etc., a creierului uman. Indragostitul de azi, nu mai e romantic ca pe vremuri, din simplu motiv ca nu poate crea macar doua fraze de declaratie de dragoste, ceea ce stie sa faca este sa trimita o felicitare online, care nu cere potenta actului creativ, dar cere a cunoaste doua elemente "open & sent". Constructiile arhitecturale moderne predispun de cele mai timpite si simpliste forme. Iar muzica coboare la cele perverse moduri posibile de imbecilitate ca "Chica bomb".
Nici literatura n-a ramas cu ceva in urma, acum sunt apreciate cele mai scurte romane din lume, cum ar fi cel de "Augusto Monterroso" -Dinozaurul, cu continutul urmator "Si cind s-a trezit, dinozaurul era inca acolo" sau ca cel de Howard Waldrop- Ploaia. "A plouat, a plouat, a plouat si nu s-a mai oprit!" sau "A pierdut, apoi a fost gasit. Pacat." - Graeme Gibson. Atunci citind aceste romane exceptionale de captivante, m-am gindit, de ce sa nu reduc intreg roman posibil la un sigur punct? Insasi acest punct defapt, va presupune un continut mai bogat. Care este diferenta dintre Romeo si Julieta si punctul meu? Daca nu ambele ajung la o finalitate, anume prin faptu, ca ambii si-au pus punct vietii lor. Nu era mai simplu de scris intr-o simpla fraza "S-au iubit, si-au murit."? Or insasi deja acest punct semnifica moartea lor. Daca nu orce roman, defapt finiseaza cu-n punct. Iar prin simpla prezenta doar a punctului, ai o libertate mai mare de imaginatie, incit nu-ti ramine nimic sa faci, decit sa-ti imaginezi tu insuti situatia anterioara posibila al acestui punct. Caci si creativitatea mea este victime al acestui val de indobitocire, creierul meu nu este in stare sa scrie un roman de razboi, nu mai vorbind despre unul de dragoste. Deaceea, ca rezultat al culturii postmoderniste, al culturii de masa si consum, rezultatul il exprim prin mine, anume prin acest punct. Dar aceasta mai prezinta totusi o potenta creativa, caci a scrie acest punct, totusi presupune o oarecare imaginatie, situatia va fi deplorabila doar atunci cind nu va mai fi posibil nici scrierea acestui punct.
Actul creativ in oameni dispare cu desavirsire, iar mitul faptului ca actele creative au o pondere cea mai ridicata in societatile liberale si democratice, se transforma in cenusa.
Eu sper ca aceasta opera valoroasa va fi sesizata de catre ministerul educatiei si va fi indrodus in programele scolare la limba si literatura romana.
Or mai bine parasim acest blog si aruncam calculator peste geam, pina nu ne-au fost spalati definitv creierii. Daca nu ne dorim o societate "alba" punct
Ministerul nu poate pune punct vesnicelor reforme absurde :-D. Sunt in totalitate de acord cu tine,mai ales ce tine de degradarea,descompunerea asta culturala din zilele noastre.
RăspundețiȘtergereP.S.are sanse la viata,punctul tau.
Mss, am sa cistig premiul nobel for literature :)) Cu conditia ca lumea se va devaloriza sub acest punct :D
RăspundețiȘtergere