11 mai 2010

Sondaj de opinii - club filosofic


Descrierea

Cultura contemporana parcurge un amplu proces de schimbare a structurii sale interioare, a viziunii spirituale si a formelor stilistice. Adevarata cultura clasica de valoare si elita, este transformate in tendintile postmoderniste a culturii de masa. Aceasta cultura de masa este privita negativ ca o cultura fabricata pe cale industriala si vinduta negustoreste prin mass-media. Cultura de masa a fost apreciata uneori global ca o cultura de consum, fiind asociat cu spiritul comercial si pragmatic, cu hedonismul si cautarea placerilor, cu uniformizarea si standartizarea modurilor de viata. Cultura de consum, s-a spus de multe ori, ca uniformizeaza indivizii si nu le stimuleaza gindirea critica. Nicolae Manolescu semnaleaza acest fenomen de criza, enutind "Societatea de tranzitie este o societate lipsita de spiritul critic... O mizga subculturala acopera literatura, muzica (usoara), artele, arhitectura, spectacolul de teatru, filmul. Mass-media si presa cotidiana n-au nici cea mai vaga idee de ce inseamna cultura adevarata. Festivalul ca acela recent de la Mamaia(amestec de muzică imbecilă si de afaceri necurate) umplu sălile şi stadioanele de un public tînăr de care nu se ocupă nimeni, nici măcar şcoala, la vremea ei. Ceea ce se întîmplă este un holocaust cultural, o crimă împotriva umanităţii... Emisiunile culturale au dispărut practic de pe faţa ecranelor de televiziune. Videoclipurile muzicale sînt neprofesioniste şi
vulgare. Telenovelele "educă" generaţia vîrstnică la fel ca muzica uşoară generaţia tînără"
Cultura de consum produce o noua forma de dresaj uman, o stereotipizare periculoasa.
In urma acestei sesizari, Asociatia Obsteasca "Preda Destept" vine cu o noua initiativa de realizare a unui proect cultural si educational, pentru a cotrabalansa cultura de masa si a oferi tinerilor o alternativa culturala. Proectul consta in crearea un club filosofic de dezbateri la aer liber intr-un parc din Chisinau. Zona respectiva urmeaza sa fie amenajata intr-un stil clasic si academic dedicat acestor intilniri. Discutiile filosofice vor fi combinate in mod special cu muzica clasica si scene teatrale in anumite momente de timp.
Scopul crearii acestui club este dezvoltarea analizei si spiritul critic, dezvoltarea perspectivelor de gindire precum si stimularea acestuia, deschiderea noilor orizonturi culturale, contactul cu cultura de valoare si elitista, delectarea cu seri placuta de discutii meditative si filosofice etc.
Insa existenta acestui club va depinde de rezultatele acetui sondaj, precum si caracterul ei.

Vă mulţumim pentru timpul pe care aţi decis să-l acordaţi completării acestui chestionar. Completarea efectivă a chestionarului va dura maximum 5 minute.

Participa la sondaj  aici. Va multumim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu