20 aprilie 2011

Ce nu este Dumnezeu?


Citat extras dintr-un context cu privire la acategorialul divinitatii.

"Ridicindu-ne din nou afirmam ca Dumnezeu nu e suflet nici spirit,ca nu e fantezie nici imagine, ca nu are intelect nici duh; ca nu e exprimabil si nu e de gindit, ca nu e numar, ordine, marime, micime, egalitate, nici inegalitate, asemanare sau neasemanare; ca nu e nici putere nici lumina; nu se odihneste, ca nu are putere, ca nu e nici putere nici lumina; ca nu traeste si nu e viata, nici fiinta, eternitate, timp; ca nu poate fi atins cu spiritul sau simtit, ca nu e stiinta, nu e adevar, nici imperiu, ca nu e intelepciune, unul, unitate, divinitate sau bunatate... in genere nimic din tot ce ne este cunoscut noua sau altei creaturi cunoscut, el nu e nici existenta nici neexistenta... nici afirmare nici negatie... fiindca mai presus de orce afirmare, e cauza desavirsita si unica a totului..."*

*(Dionys. Myst.Theol., cap.5, citat de H. Leisegang, Die Gnosis, p. 214, Alfr. Kroner-Verlag, 1924)

2 comentarii:

 1. Buna
  Numele meu este Iacob Constantin si va scriu pentru ca as dori sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://oraselulvesel2.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Iasi (fara diacritice).
  Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este negativ sau pozitiv. Daca doriti sa facem schimbul doresc sa-mi spuneti titlul linkului dumneavoastra.
  Va doresc o zi buna si tot ce va doriti.

  RăspundețiȘtergere
 2. BUna
  Multumesc pentru link. Te-am adaugat si eu in lista.Iti doresc numai bine si multa sanatate

  RăspundețiȘtergere